Smarte Boliger med sunt inneklima

Husbyggeren er lidenskapelig opptatt av å bygge pustende boliger med et naturlig inneklima. Trefiber er derfor førstevalget.

Lars Frode Mathisen, gründer og salgssjef

Lars Frode Mathisen er salgssjef i Smarte Boliger på Furnes, et selskap han opprettet i 2015. Fire år etter har Smarte Boliger blitt to firmaer med totalt 31 ansatte. De utfører håndverkertjenester og bygger eneboliger, flermannsboliger og fritidsboliger, hovedsakelig i Hedmark og Oppland.

For to år siden bestemte Lars Frode seg for å prøve ut trefiberisolasjon. Testpilot ble sjefen i datterselskapet Byggmontasje, Jarle Jakobsen. Til sitt nye hus ønsket Jarle det beste inneklimaet som norsk byggeskikk kunne by på. Det var derfor et enkelt valg å være forsøkskanin.

– Huset fikk Nativo Trefiberisolasjon Innblåst i alle vegger, bjelkelag og tak. Nå har vi bodd i huset i to år, og er kjempefornøyde med resultatet, smiler Jarle.

Jarle sier at et vanlig, tradisjonelt bygd reisverkshus med plast og annen isolasjon, ofte bare har 10 – 12 prosent relativ luftfuktighet på vinteren. Det kan lett gi kløe og ubehag i luftveier, i øyner og på huden.

– Den pustende trefiberisolasjonen har gjort underverker. Etter å ha gjort målinger over to år, har vi på vinterstid 25 prosent relativ luftfuktighet. Dette er mye mer naturlig for oss mennesker, og for materialene i huset. Målingene viser at vi har et veldig sunt og stabilt inneklima, sommer som vinter. Vi angrer ikke et sekund, sier Jarle.

Se video med Lars Frode Mathisen her.

Full Hunton-konstruksjon på nybygg

En typisk husoppføring fra Smarte Boliger blir fullt utrustet med trefiber. For å få en kompakt vegg- og takkonstruksjon, brukes Intello Plus dampbrems på yttervegger og undertak. I yttervegger, yttertak og på loft er det gjerne Nativo Trefiberisolasjon Innblåst, og i delingsvegger legges plater av den samme isolasjonen. Utvendig på vegger og tak brukes vindsperren Vindtett™.

– Vi har bare fått gode tilbakemeldinger fra kundene. Trefiberisolasjonen kjøler huset om sommeren, og holder på varmen på vinteren, samtidig som det slipper inn litt fuktighet. En slik pustende konstruksjon gir et naturlig, sunt inneklima, forklarer Lars Frode.

Lars Frode trekker frem at trefiberisolasjon har veldig gode lyddempende egenskaper, og at det kan brukes overalt. I tillegg er han svært positiv til fuktegenskapene ved denne type isolasjon.

– Siden trefiber er et helt naturlig materiale laget av tre, trekker det seg til fuktighet og slipper den ut i et naturlig tempo med jevne mellomrom. Det gjør at fukten ikke samles nederst i veggene, noe som kan skape råte og mugg.

I tillegg til trefiberisolasjonens gode egenskaper, synes Lars Frode at miljøperspektivet er viktig.

– Det er bare Mjøsa som skiller plasseringen av Huntons fabrikk på Gjøvik fra oss, noe som virkelig gjør materialbruken vår kortreist. Det å bidra til et mindre CO2-avtrykk er selvsagt en takknemlig fordel.

Han setter også pris på at trefiberisolasjonen er enkel å jobbe med.

– Det klør ikke, så du trenger ikke å bruke hansker. Trefiber er dessuten litt som poteten; du kan bruke den til alt. Om det blir kaldt ute på byggeplassen, kan du til og med sitte på den for å holde varmen, avslutter Lars Frode med et smil.

Ønsker du å vite mer om innblåst trefiberisolasjon, fyll ut dette skjemaet så setter vi deg i kontakt med en av våre sertifisere blåsepartnere i ditt nærmiljø.

De kommer gjerne på en befaring for å vurdere ditt prosjekt og gi deg et komplett og uforpliktende tilbud på hva som passer best for deg og ditt behov.